Traditionell duodji
Traditional duodji
Árbbedábálasj duodje
Árbevirolaš duodji

Född 1974 i Karesuando. Numera bosatt och verksam i Porjus. Familjen består av Mari Mette, Ellen 5 år och Jon Áilo 3 år.

Jag har slöjdat sedan barnsben och ärvt slöjdintresset och kunskapen av min far. Arbetar parallellt med slöjden och i renskötseln inom Sirges sameby. Jag är utbildad slöjdlärare och har provat på yrket som duodjilärare för åk 3-eleverna vid Samernas utbildningscenter i Jokkmokk under 2003 och 2004, men ägnar för närvarande all min kraft åt familjen, det egna slöjdandet och renarna.

Jag tillhör en av många Karesuandosläkter som tvångsförflyttades i början av 1900-talet. Farfarsfar flyttade med renhjord, hustru och stor barnaskara till Vaisaluokta i Sirges sameby 1923. Där har många av ättlingarna fortsatt att verka inom renskötseln med fiske, jakt och slöjd som näringar.

Jag är verksam inom duodji - hårdslöjd. Jag samlar till stor del materialen själv och arbetar med vrilar och masur av björk, samt ren- och älghorn. Tillverkar all sorters duodjiföremål och gör även knivsmide. Jag har utvecklat ett eget formspråk och en särpräglad gravyr med ornament i kombination med motiv av renar. Jag har visat upp och sålt duodji under Jokkmokks vintermarknad ända sedan tioårsåldern. Duodji har varit min huvudsakliga inkomst under hela mitt liv.

*Undervisar även nu 2013-2014 deltid på Samernas Utbildningscentrum, trä- och hornslöjd.

Jon T Utsi 1

Jon T Utsi 2

Jon T Utsi 3

Traditionell duodji
Traditional duodji
Árbbedábálasj duodje
Árbevirolaš duodji

Finalister