13 juni 2013

Tror inte på seger

Britta Marakatt LabbaBritta Marakatt Labba tror inte att hon vinner finalen i Duodji, konst och design. De andra finalisterna är jätteduktiga, menar hon.

Men om du skulle vinna - vad gör du med vinsten?
- Den skulle jag lägga på materialinköp och sådant. Material behövs alltid, säger Britta Marakatt Labba.

Britta Marakatt Labba är ingen tävlingsmänniska. Det säger hon bestämt strax innan tävlingarna i Sápmi Awards drar igång. Men hon tycker ändå det känns roligt att vara uttagen i final.

- Det betyder en god del då det är många som kommer dit. Förhoppningsvis når det utanför Sápmi också.

Någon nervositet inför utställningen och presentationen inför jury och publik finns inte även om det säkert blir lite fjärilar i magen, som hon säger. Britta Marakatt Labba är van att hålla föredrag och prata inför folk. Hon undervisar bland annat i broderi och applikation.

Att hon började sin bana inom Duodji föll sig naturligt.

- Det var solklart redan för mig som barn att jag ville göra något med mina händer. Jag vill berätta med bilder. Det finns så mycket att ösa ur, mytologi och berättelser och allt annat, det tar aldrig slut. Jag växte upp med traditionell duodji, satt med vid elden då de ristade och gjorde mönster och jag har alltid varit fascinerad av det, säger Britta Marakatt Labba.

Broderiet har kanske inte varit så påtagligt i duodji, även om det alltid funnits. Men Britta Marakatt Labba som varit verksam i över 30 år märker tendenserna till ett uppsving.  Med så lång yrkesbana bakom sig har hon inga direkta framtidsdrömmar. Hennes verk når också ut internationellt, exempelvis det 24 meter långa broderiet och bilden Kråkorna som visas i Tromsö samma helg som Sápmi Awards pågår. Den utställningen åker sedan vidare, bland annat till Scandinavian House i New York.

Text: Agneta Nyberg