13 juni 2013

Martin Kuorak tar det lugnt inför tävlingen

MMartin Kuorakartin Kuorak tar det lugnt inför tävlingen.  Det går som det går i finalen, menar han, som drömmer om att någon gång tillverka något han är nöjd med. Men ungdomens dröm om att kunna leva på sin slöjd och duodji slog in; han har kunnat försörja sig på sin hobby.

Vad gör du om du vinner?

- Ojojoj. Ja, vad händer då? Pengarna är enkla, det är aldrig några problem att göra av med. Men det blir sådant ståhej, säger Martin Kuorak.

Martin Kuorak uppskattar sin finalplats även om han inte tänkt på vad det betyder. Men bara att hamna i semifinal var stort. Han är tacksam för att någon nominerat honom. Att det blev så beror egentligen på kusinen som sålde sitt hantverk till turisterna i Luspen i barndomens dagar.

- Vi åkte dit med båten. Min resa gick ut på att se vad han gör, jag var så fascinerad. Jag tänkte att det där verkade så kul, det är den inspirationen jag hade och började tälja och greja ute på vedbacken. Det blev ett och annat plåster men jag fortsatte och till sist lärde jag mig att hantera kniven, säger Martin Kuorak.

Yrkesvalet beror förstås även på uppväxten. Allting börjar ju där hemma, menar han som föddes in i en hantverksfamilj. Fadern tillverkade båtar bland annat.

- Och någonting måste man ju syssla med, säger han som uppfyllt sin pojkdröm om att kunna leva på sin hobby.

Trots detta, och finalplatsen i Sápmi Awards har Martin Kuorak som är över 70 år gammal kvar ett mål han vill nå:

- Att någon gång göra en sak som jag blir nöjd med. Den dagen kommer aldrig. Och då hade det nog varit dags att lägga av, säger han.

Tävlingarna tar han som dessa kommer - och erkänner att han ser fram emot att det är över. Lugnet där hemma är inte så dumt.

Text: Agneta Nyberg