17 maj 2013

Matnyttigt jobb

JohanJohan Påve och hans kollegor i jurygruppen i kategorin Traditionell Matkonst och Kunskap fick jobba hårt in i det sista.

- Vi missade Sverige-Kanada till och med, säger han med ett skratt.

Nomineringsarbetet pågick ända in på nattkröken på dagen D. Johan Påve berättar att det varit ett tufft och intensivt jobb i jurygruppen. Inte minst med tanke på den relativt korta tid som erbjöds. En vecka - mer tid handlade det inte om.

Sex semifinalister skulle utses.

- Det är alltid svårt när det handlar om bedömningar. Det hade varit betydligt lättare om vi hade haft maträtterna framför oss så man kunde se, smaka och lukta. Nu blir det teoretisk bedömning av något så praktiskt som mat. Men det har varit intressant, fastslår han.

Intresset kring nomineringarna till de olika kategorierna var inte bara stort i Sverige. Även personer från grannländerna nominerades. 18 semifinalister är nu klara - sex i varje kategori.

De har samtliga chansen att nå finalen under Sápmi Awards i Jokkmokk den 14-15 juni och där vinna 100.000 kronor jämte äran.

- De ska bli otroligt spännande att se hur det slutar. Vi har inte fått veta någonting om bidragen. Inte ens vilken region eller land maträtternas kreatörer kommer ifrån. Det intressantaste har varit att se idéerna och tänket hos kockarna. Vad som går att göra med de olika råvarorna. Fantastiskt roligt, helt enkelt, säger Johan Påve.