31 mars 2014

Nomineringen öppnar

Tävlingskategorin Kunnig kvinnlig renskötare ska få kvinnorna i Sápmi att kliva fram jämte fler skickliga kreatörer inom Samisk matkonst och kunskap samt Traditionell duodji - årets tävlingskategorier vid den ärofyllda galan som samlar det bästa från hela Sápmi.

Precis som under fjolårets upplaga så har vi tre tävlingskategorier. Även om kategorierna delvis är desamma som tidigare så så kommer deltagarna och besökarna att märka av en del förändringar.

Att kategorin Kunnig kvinnlig renskötare-Čeahpes nisson boazobargi sätter fokus på kvinnorna i yrket står klart.

- Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram Sápmis duktiga renskötarkvinnor eftersom det i vanliga fall är ett
yrke som domineras av män, säger Jan Erik Länta, medlem i Jåhkågaska Tjiellde och styrgruppsledamot för Sápmi Awards.

Inom Samisk matkonst och kunskap - Biebmodáidda ja máhttu är målsättningen att folket ska få större delaktighet i utnämningen av segrarna, men exakt hur det är inte klart ännu.

Kategorin Árbevirolaš duodji - Traditionell duodji, får en stärkare prägel mot slöjd och dess hantverk. Tidigare har även konst och design ingått i kategorin, något som varit en svårighet för dels folket och dels juryn att förhålla sig till. Det har varit svårt att på ett rättvist sätt exempelvis jämföra en knivslöjdare med en glaskonstnär eller bildkonstnär.Till i år får alltså slöjdarna en egen kategori.

Vinnarna i respektive kategori premieras med 100.000 kronor vardera, en ansenlig prissumma jämte ära och berömmelse. Men innan deltagarna har tagit sig dit ska de nomineras och bedömas. Det första nålsögat, nomineringen, öppnas på tisdag 1:a april och pågår i cirka två veckor. Där är det folket som nominerar kandidater innan finalisterna därefter kvalificeras till tävling, utvalda av en experjury inom vardera kategori.