17 maj 2013

Sápmi Awards utvecklas

Mattias

Våren är en omvälvande tid och för Mattias Berglund har våren 2013 varit minst sagt detsamma. Arbetet med att styra upp Sápmi Awards har inneburit en kamp med tiden som styrs av elementen som inte kan påverkas - nämligen väder och vind.

- Det är inspirerande och spännande men det har varit otroligt mycket jobb. Inte minst med tävlingsdelen. Att få kontakt med renskötare den här perioden på året kan vara i det närmaste omöjligt, konstaterar Berglund och fortsätter:

- Sedan är det vädrets makter som styr. Jag har tittat ut på morgonen och vädret har fått styra hur dagen och veckan ska bli. Sista dagarna innan nomineringarna blev klara var helt hysteriska.

Mattias Berglund gör sitt första år som en av projektledare för Sápmi Awards med ansvar för tävlingsdelen. Mycket är nytt och annorlunda. Det är många olika aspekter och hänsyn som måste tas - och det är många inblandade.

- Det gäller att koordinera de olika genomförandeorganisationerna och det är så många aktörer som är med i detta. Det är mängder med information som ska ut till alla, det stoppar upp och sedan kommer ketchupeffekten. Det är minst sagt spännande.

Responsen på årets evenemang har varit god. Inte minst på Facebook har trafiken varit tät och intensiv, 140 personer skickade in förslag på nomineringar till jurygrupperna vilket är jämförbart med fjolåret.

Hur ser du på framtiden och vad har du för drömmar om årets Sápmi Awards?

- Fint väder och över 5000 besökare vore häftigt. För framtiden är en tidigare uppstart en nödvändighet.