Pressmeddelande 23 februari 2012

En halv miljon delas ut till samiska kulturbärare!

Foto: Sápmi AwardsFoto: Sápmi Awards

Ett nyinstiftat samiskt "Nobelpris" ska hylla samisk tradition och kultur. Sápmi Awards delar ut 500 000 kronor årligen till fyra utvalda:

 

- Vi vill hylla aktiva kulturbärare och skapa ett nytt, spännande och stort årligt sommarevent, säger kommunikatören Lars-Anders Baer.

Sápmi Awards är ett nyinstiftat pris som delas ut under den nya sommarfesten med samma namn som kulminerar i Jokkmokk den 15-16 juni.
- Tanken är dels att skapa ett nytt årligen återkommande event, en oförglömlig sommarfest i midnattssolens Sápmi. Lite vad Jokkmokks marknad redan är för vinterhalvåret. Det är också ett pris som ska lyfta fram kulturbärarna av den samiska traditionen, tydliggöra betydelsen och det unika värdet i att vi har en levande musik-, design- och mat- och näringskultur kultur, säger Lars-Anders Baer.

Sápmi Awards är ett projekt som skapats av Jokkmokks kommun tillsammans med samebyarna och sameföreningarna i Jokkmokk.
- Vi har engagerat Sáminuorra, Sámi Duodji, Slowfood Sápmi, Samernas riksförbund, Renägarförbundet, samebyar och sameföreningar i Jokkmokk och Destination Jokkmokk för själva genomförandet. Hela arrangemanget ska bli en genuin samisk manifestation som vi hoppas hela Sápmi ska besöka, säger eventkoordinatorn Nils-Henrik Sikku.

Sápmi AwardsSápmi Awards delas ut till fyra pristagare. Ett pris i kategorin "Biebmu lea eallin - traditionell matkonst och kunskap", ett till "Dávástus Dálvvádisas - vital samtida musik i Sápmi", ett till "Duodji, dáidda ja hábmen  - duodji - konst och design" och ett till "Nuorra boazodoalli  - ung skicklig renskötare i Sápmi".  Allmänheten får nominera sina kandidater via webbplatsen www.sapmiawards.com  och sedan rösta fram vinnarna tillsammans med en jury i en finalomgång på samma webbplats. Festen kommer att förutom själva prisgalan rymma en lång rad arrangemang dygnet runt dit allmänheten är välkommen. Samarrangörer är NLL, Sparbanken Nord, SSR, Renägarförbundet och Länsstyrelsen.

För mer information:                                
Nils-Henrik Sikku, eventkoordinator,    +46 70-675 43 79
Sture Bryggman, projektansvarig,        +46 70-433 16 15
Lars-Anders Baer, kommunikatör,       + 46 70-316 20 56

Ladda ner bild 1 högupplöst Ladda ner bild 2 högupplöst