Semifinalister (kockar)

Sáme biebbmo ja máhttudahka
Biebmodáidda ja máhttu
Samisk matkonst och kunskap

 

Ge din röst till det bästa receptet. Kocken bakom varje recept kommer att avslöjas när de tre slutfinalisterna presenteras.

 

Kristoffer Åström

Jag kommer från den lilla byn Blaikliden i Vilhelmina kommun och Vilhelmina norras sameby. Jag har alltid haft stort intresse för mat. Under de senaste 10 åren så har jag jobbat som kock runt om i Sverige och Norge. Avslutade 2008 en matutbildning på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. På senare år har jag "specialiserat" mig på en mer samisk inriktning. Nytänk och "cross over" matlagning med samiska råvaror är väldigt intressant och spännande.

 Kristoffer Åström. Foto: Bianca Brandon Cox tryck 

 

Ida Maria Kuhmunen

Jag är Ida-Maria Kuhmunen, 34 år ung. Jag bor i den natursköna byn Purkijaur, ca 1,5 mil väster om Jokkmokk. Jobbar på Ica Raiden i Jokkmokk sen tre år tillbaka. Har en relativt lång och gedigen bakgrund i det samiska köket. Maten ligger mig varmt om hjärtat, det är den centrala biten i mitt och min familjs liv (liksom för många andra). Är noga att mina två döttrar får vara med och lära sig våra traditioner, även de vi inte längre brukar, som exempel: Hur man torkar bod i bladmagen, hjärnpalt samt varandetagandet av produkterna på renen och fisken. Jag gillar att utforska smaker från den samiska matkulturen och är inte rädd för att prova nya intryck och kryddor. Experimenterar gärna mellan olika smakkulturer för att förhöja den traditionella samiska maten. 

Jag vill med detta bidrag hedra min systers minne och hennes ständiga kamp för den samiska maten. Hon verkade som kock på Restaurang Jungfrusund på Ekerö i Stockholm fram till hennes död 2012.

Ida Maria Kuhmunen

 

Johan Lans

Johan Lans 37 år. Född i Kiruna med rötterna i Kaitum. Kock och matkreatör med ett brinnande intresse för lokala växter och örter i kombination med råvaror från hela Sápmi. En kock som brinner för det lokala, både råvaror och människor.

Johan Lans 

 

Andreas Lidström

Andreas Lidström, 33 år. Född och uppvuxen i Vilhelminafjällen. Har jobbat som kock i ca 14 år på olika ställen i Sverige och Norge. Driver även sedan 3 år tillbaka en viltförädlingsanläggning med sambon Kajsa Fjellström. Är aktiv och deltar i olika projekt som rör samisk mat och kultur och jobbar aktivt med att framhäva samiska produkter och samisk mat. Har även deltagit med recept och kunskap till boken smak på sápmi. När jag inte jobbar befinner jag mig helst uppe till fjälls, på väg till någon fiskesjö.

Andreas Lidström

 

Heikki Nikula

Jag är chefskock och andra generationen ägare till Tradition Hotel Kultahovi. Min far var en Enaresamisk familj och jag har fått min passion för fiske från den sidan. Jag är också jazzpianist och jag har spelat och uppträtt med flera sångare och musiker som till exempel Ulla Pirttijärvi-Länsman, Heli Aikio och Annukka Hirvasvuopio-Laiti. Naturen i norra lappland ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker det är viktigt att respektera allt som lever, speciellt naturen som är runt oss.

Heikki Nikula 

 

Máret Rávdná M. Buljo

35 år gammal. Gift och har två barn. Renskötare från Nordland, Norge. Kommer från Kautokeino och har vuxit upp med renskötsel. Driver café och övernattning Boazovazzi- reindeer herder/walker i Lødingen. Startade 2013. Jag har alltid gillat matlagning och värnar om samisk mat och framförallt om renkött. Jag har fått min traditionella kunskap från mina föräldrar och från renskötarkulturen.

Máret Rávdná M Buljo